Pentru a aprecia cine este firma de asigurări care răspunde pentru despăgubirea victimelor trebuie să ne raportăm la momentul la care s-a produs accidental de circulație și să cunoaștem despre existența la acel moment a unei polițe valabile, numărul de înmatriculare al autovehiculului, statul în care acesta era înmatriculat.
În cele mai multe cazuri despăgubirile pentru victimele accidentelor de circulație le acordă societatea de asigurări care a emis polița RCA a autovehiculului celui vinovat de producerea accidentului.
Verificarea valabilității poliței și a companiei de asigurări care a emis-o se face foarte simplu, interogând baza de date CEDAM – este necesar doar să cunoașteți numărul de înmatriculare al autovehiculului sau seria de șasiu.
Pentru autovehiculele înmatriculate în alte state, despăgubirile se solicită inițial către BAAR – Biroul Asiguratorilor Auto din România, care va răspunde dacă asiguratorul are reprezentant în România – situație în care compania care reprezintă drepturile asiguratorului răspunde de gestionarea dosarului de daună, inclusiv de plata despăgubirilor și de reprezentarea în instanțele de judecată, dar nu în nume propriu, ci ca mandatar al asiguratorului.
În situația în care autovehiculul nu avea o poliță de asigurare obligatorie valabilă, se disting două cazuri: când autovehiculul era înmatriculat în România – situație în care va răspunde pentru despăgubiri un organism special creeat în acest sens – FPVS – Fondul de Protecție al Victimelor Străzii iar în situația în care autovehiculul fără poliță de asigurare valabilă nu era înmatriculat în România, despăgubirea se va face de către BAAR – Biroul Asiguratorilor Auto din România, care va acționa în calitate de reprezentant al organizmului corespondent al FPVS din statul respectiv.
În procesul penal va sta în proces autorul accidentului – inculpatul iar ca parte responsabilă civilmente asigurătorul. În procesul civil, pe lângă organismele susmenționate, legislația specială ne spune că este necesar să fie introdus în cauză, în calitate de intervenient forțat, cel vinovat de producerea accidentului sau, în cazul în care autorul accidentului a decedat, urmașii acestuia. Intervenientul forțat nu va răspunde material pentru prejudiciile produse victimei, decât dacă și cu privire la despăgubirile care depășesc pragul superior al asigurării sau dacă se găsește în vreuna dintre situațiile contractuale prevăzute a exclude răspunderea asiguratorului – în acest ultim caz asiguratorul despăgubește victim și se regresează împotriva celui vinovat.
Este important de identificat de la început persoana responsabilă să despăgubească victima, pentru a nu pierde timpul prețios de care fiecare victimă are atâta nevoie; în cazurile în care intervențiile chirurgicale, procedurile medicale dificile și costisitoare se impun, se știe că, cu cât acestea se realizează mai rapid, cu atât victima are șanse mai mari de recuperare și, implicit, asiguratorul va avea mai puțin de plătit.